Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150385
Sted- og lokalitetsnummer
110606-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2, x 18 m. I top mod SØ 4 m bred gravning, 1 m dyb.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,2 x 18 M. I Top og ud mod Sø. en ca. 4 M. br. Gravning, 1 M. d. Centret næppe uskadt. Randsten ses borttagne i en Fure om Foden. I alle Højene i Heden er Beskadigelserne meget gamle. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,2 x 18 m. I Top mod SØ 4 m bred Gravning, 1 m dyb.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 1,1 x 11,0 x 11,0 m. Pæn, regelmæssig med mindre sænkning i østre højside. OBS: Ikke overensstemmelse med tidl. beskr., hverken hvad angår dimensioner ell. alm. tilstand. Der må være tale om fejl. Kortafsættelse er korrekt. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Så længe tinglysningen ikke tager for lidt med, er der vist ingen grund til at sætte det store arbejde med ændret tinglysningstekst igang. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet i nyberejsningsteksten. Ligger i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links