4940, oversigt set fra Ø
.
4939, oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230458
Sted- og lokalitetsnummer
180811-125
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 16 m. Græsklædt med enkelte graner i plantage. Har tidligere været tilplantet. En 4 m bred, 0,6 m dyb kløft gennemskærer toppen fra Ø-V. Høj- overfladen er overalt ujævn efter tilplantningen.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Sørvad Høje". En ca. 3 m bred, 0,6 m dyb kløft skærer gennem toppen i Ø-V. Gamle plantefurer Ø-V over højens sider. Alt er tilgroet med græs, ege- og grantræer, i gammel plantage. To hulebyggerier af grangrene ved nordlig højfod. Sagsbehandlerkomm.: se ændring på kopi af 4 cm-kort. Punkthøj forkert, flyttes 15 mod SV. ** Seværdighedsforklaring ** Skovveje forbi højene. Tæt på parcelhuskvarter. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links