Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271032
Sted- og lokalitetsnummer
160404-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 x 14 m. Enkelte store bøge i skov.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Ujævn overflade. Affladet top, heri mindre sænkning. Noget udflydende i V. Med afsat kant ca. 30 cm. høj. Bevokset med bøgetræer i udkant af skov. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. Bevoksning: 1979: Løvtræer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet, der ses dog ingen sænkning i toppen, men toppen er flad. Nyberejsningsteksten beskriver højen som værende 30 cm. høj. Den er dog snarere 1 m. høj ligesom fredningsteksten siger. Højen er bevokset med 6 bøgetræer. Mod vest løber en skovsti lige nedenfor højen. Beliggende i bøgeskov tæt på skovsti.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBeliggende i skov tæt ved skovsti. På højen står nogle ældre bøgetræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links