Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2216102
Sted- og lokalitetsnummer
141101-176
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 13 m i diameter, 0,6 m høj. 12 randsten i S-lige halvdel.

Undersøgelseshistorie

1988
Museal besigtigelse - Kulturhistorisk Museum Randers
1988
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævnt kuplet rundhøj. I centrum ses en stor kløvet sten og langs højfoden toppen af mange tætstillede randsten.
1988
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Den store kløvede sten i centrum kan dog ikke ses for krat. Enkelte synlige randsten - resten formentlig skjult under krattet. Måler ca. ½ m. i højden og 13 m. i diameter. Højsiden mod nord virker noget udflydende. Tæt bevokset med krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links