Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290860
Sted- og lokalitetsnummer
170805-362
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2908:60 Gravhøj. 16 m i diameter og 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

2016
Registrering via historisk dokumentation - VejleMuseernePå original-1 matrikelkortet over Ris by er her afsat en gravhøj. Den ses også tydeligt på reliefkortet.
2018
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerGravhøj, 16 x 16 meter i diamater og 1 meter høj, med et 4x3 meter stort og 50 cm dybt plyndringshul i højens vestside. Hullet er længst N-S. Højen ligger i skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links