Faktaboks

Kommune
Brønderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
091459
Sted- og lokalitetsnummer
100215-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Rishøj", 1,50 (fra S) - 2,30 (fra N) x 15 m. Fod i V afgravet, indil ca. 40 cm høj brink (terrænet dog afgravet i noget større dybde, brinkhøje ialt ca. 70 cm). Side og fod i S afgravet (i Ø-V) med ca. 80 cm høj brink uden for hvil- ken ganske svagt fald til fod, afstand fra højfod til fod af brink indtil 3 m. Fod i ØNØ let beskåret, i N afgravet til ca. 60 cm høj brink. Cirkulært hul i top, diam. 2,25 m, 0,35 m dybt. Små ujævnheder i overfladen. Græsklædt, beplantet med ca. 40 gran, mellem ager og plantning.

Undersøgelseshistorie

1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræs- og kratklædt høj i friareal mellem agre.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links