Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320354
Sted- og lokalitetsnummer
190509-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skonager, matr.nr.9c : Høj i skel til matr.nr.1d af Skonager, Næsbjerg sogn. Høj, "Rishøj", 2,6 x 26 m. Sænkninger i top, den største 0,5 m dyb, 2 m i diameter. Bevokset med eg i egeplantning.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Rishøj". Tæt bevokset med Egepurrer i Hede. Dens Størrelse kunde af denne Grund ikke maales, men ansloges efter et Skøn til omtrent 2 m i Højden og 18 m i Tværmaal. I Toppen en Rævegrav, synes ellers velbevaret.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Rishøj", 2.60 x 26 m. Sænkninger i top, den største 0.50 m dyb, 2 m i diam. Bevokset med eg i egeplantning.Højen er på kortet afmærket 30-35 m for dybligt. Rettet på det nye kort.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links