set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
271044
Sted- og lokalitetsnummer
160603-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. fjernet - højen har aldrig været tinglyst *********************************** Ejerlav: Rishedegård = Mattrup ladegård. Højrest, 0,50 m høj, 10 m lang i N-S, 3,5 m bred i Ø-V. En 1,50 m lang grav- ning ind fra vest.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 39-40] To mindre Høje 3 ½' høje 25'-35' vide, den sidste [sb. 41] beskadiget i Vestsiden ligge imellem hine. Bevoksning: 1979: Græs
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Rest i tilstand som tidligere beskrevet, men eksisterer næppe som høj: Den bliver overpløjet og tilsået, er indgået i markarealet som funktionsflade. Dette er ikke meddelt på beskrivelsen. Højen anes som højning i marken med nævnte dimensioner. Beskadigelser: Delvis fjernelse, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: 1979: Græs
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links