Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221144
Sted- og lokalitetsnummer
130604-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Roe, matr.nr. 8a: Den sydlige 2/3 del af en høj, ca. 1 m x 16 m. En skelgrøft bevokset med fyr går over højen i øst-vest. Lyngklædt. I skel til matr.nr. 8d af Roe. Roe, matr.nr. 8d: Den nordlige 1/3 del af en høj i skel til matr.nr. 8a af Roe.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj. Nedgravning i toppen, ca. 2 x 3 m., 1/2 m. dyb. Mindre nedgravninger mod V og SV. Skelgrøft 1/2 m. dyb fra V-Ø. Gamle beskadigelser. Nyplantning i skel med gran, ca. 3 år. Ved sidste berejsning var skelgrøft bevokset med fyr. Bevoksning: 1981: Græs og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2009. Hen over højen løber et skelhegn med graner. Desuden er højen bevokset med spredte graner, birk, ene og lyng. Beliggende delvist på matrikel nr. 8a og delvist på matr. nr. 8d dvs. delvist i skov og delvist på legeplads.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links