Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221150
Sted- og lokalitetsnummer
130604-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i skel til matr.nr. 5 af Roe. Ca. 3 x 20 m. Top flad. Fra øst ca. 10 m bredt eftergroet skår ind mod midten. Skelpæl i toppen. Lynggroet. Roe matr.nr. 5: Høj, i skel til matr.nr. 3f af Roe.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAnselig høj. Mål: 3,0 x 24,0 x 20,0 m. Flad top. Stort skår mod Ø som beskrivelse, gammel beskadigelse. Rævegrav i S. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I ager. Stort skår i østsiden (som beskrevet tidligere). Højen er bevokset med græs, lyng, en hyld mod NV og to fyrretræer i henholdsvis SØ og SV. Derudover enkelte små gran og hyben. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links