Oversigt - Set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533311
Sted- og lokalitetsnummer
060303-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Nylars Høj, 1,5 x 18 m. Større sænkning i top. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1820
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1820
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRoels Dal. Fra Østgrænsen af Rønne Udmarks Naaletræes Skov og østefter imod Vældensaaen strækker sig et Dalstrøg som kaldes Roels Dal. Paa begge Sider af Dalen er der en lang Række af Oldtidsminder: Høie Røser, Stenringe, Brolægninger og Bautastene [blandt andet sb.1E,1F,1G,1M,1O,1Q,1V,1X,1Y,1Z samt areal sb.186]... Bevoksning: 1985: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 18 m. Større Sænkning i Top. Træbevokset i Skov.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj over hvis V-fod er ført et meget smukt og malerisk stendige, der markerer skellet mellem Nylars og Rønne sogne. V for diget er højfoden delvis bortgravet i ældre tid. I toppen ses et større gammelt krater, i bunden af hvilken står rodenden af en vindfælde, der dog ikke har opvæltet nogen større rodkage. I højfoden i S og Ø ses flere steder spor efter nu længst forladte rævegrave. En hyppigt benyttet ridesti fører tæt forbi denne (og andre af de nærliggende) høj(e). Ligger i meget vildsom og smuk, urskovsagtig skov med mange vindfælder oog tæt opvækst af kaprifolium. Skoven består hovedsagelig af fyr og birk. PLEJE bør kun tilstræbe frihugning af selve højen og synliggørelse fra ridesti. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig i samspil med omgivende natur og andre fortidsminder. Bevoksning: 1985: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links