Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
251124
Sted- og lokalitetsnummer
160405-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidl. C-høj tinglyst 1995 med flg. tekst: ******************************** Høj, 1 x 12 m. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I centrum af højen krater med d. ca. 2. m. dbyde ca. 1 m. krateret forsætter som en udgravning ca. 2 m. bred d til højens vestfod. mindst 4/5 dele af højnogenlunde bevaret. Hele områder er nyryddet nåleskov, undtagen en løvtræsbræmme langs gudenåen. På højen et enkelkt gammelt bøgetræ. C-høj, bør tinglyses. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er ikke noget i sig selv, men er meget smukt få meter fra gudenåen. Bevoksning: 1988: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med en stor bøg mod øst, birketræer og lidt bregner. Intet græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links