Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312569
Sted- og lokalitetsnummer
020611-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 12 m; træbevokset.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid2 [sb.42-43] lave, runde Høie, bevoxede med tæt Krat, beliggende paa en Bakkekam.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 12 m, træbevokset.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj mål ca 2x12x12 m. Den er jævnt rundet og hvælvet, har været bevokset med store løvtræer, der nyligt er blevet fældet, nu uden bevoksning med tørt løv og enkelte planter, der ligger en del kvas. Ligger i nyligt fældet løvskov. Omtrent 100 m Ø for skovvej ca 200 m til offentlig vej, nær skovskel mod Ø. På mindre morænebakke med stejl skråning ned mod N og Ø, hvad der får den til at syne noget større. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret høj, højt placeret i terræn, nær andre høje.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links