Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
190824
Sted- og lokalitetsnummer
130118-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1900. Gdr. Laust Pedersen Boller Diplom Afmærkn.: MS. 1924, lærer Chr.N. Krogh Høj, 1,3 x 14 m, velbevaret. Lynggroet i nybrudt ager og hede. NM I: Høj. Velbevaret, lynggroet i nybrudt ager og hede, der antagelig snart bliver brudt. På det stykke, hvor op- dyrkningen grænser til højen, beskadiger man ikke denne.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,30 M høj, 14 M i Diam. Velbevaret og lynggroet i Hede.
1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Velbevaret, lynggroet i nybrudt Ager og Hede, der antagelig snart bliver brudt. Paa det Stykke hvor Opdyrkningen grænser til Højen beskadiger man ikke denne. 1,3 x 14 m.
1955
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidÆndret afsætning af sb.15.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lyngklædt i ager, tæt nord for landevej A26. Et delvis udgået nåletræ på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links