Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280516
Sted- og lokalitetsnummer
180317-104
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 x 8 m. På toppen af en høj bakke, som både mod S, N og V er stejlt afgravet. Bevokset med træer i have.

Undersøgelseshistorie

1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 1,3 x 8 x 8 m. På toppen af høj bakke, som både mod S, N og V er stejlt afgravet. I S og SØ er skrænten afgravet 1 m fra højfod og et hus er her indgravet i skrænten ca. 3 m fra højfod (med på 4 cm-kort). 5 m fra højfod i N gamle, knuste vinduer henlagt. Vestsiden af højfod afgravet, tilgroet. Lille dynge byggeaffald ca. 5 m NV for højfod i granhegn. Stor jernspand ca. 10 m V for høj. På højtop cementrør med plade på og knust glas. Bevokset med lyng, græs og grantræer, i have. Sti op ad vestsiden. Bevoksning: 1990: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links