Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140311
Sted- og lokalitetsnummer
110112-110
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 19 x 3,5 m. Toppen flad med hældning mod SV. Græsgro- et og beplantet i plantage. Matr.nr. 9a: Høj i skel til matr.nr. 8a af Sønderhå, Søn- derhå sogn.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLigger paa en høi Banke, udgravet i Toppen.
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet Høj, 19 m. i Tværm., 3.5 h. I Top og Side mod SØ Spor af tilkastet Udgravning. I øvrigt velbevaret. Beplantet i beplantet Hede. - E. 1877: Gravning i Top.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 19 x 3,5 m. Toppen flad med Hældning mod SV. Græsgroet og beplantet i Plantage.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i ager. Øst for højen træbevokset areal. Nord og vest for højen uopdyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links