Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211728
Sted- og lokalitetsnummer
140113-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, nu kun 9 m i diameter, 1,6 m høj, har været større; tilgroet hul i top, foden har været pløjet i firkant; lyng- og kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer sees kun nogle Rester af en middelstor og steenrig Høj. Den har Spor af et meget stort Brud fra Syd. Brudet synes at have fulgt Bunden og være størst i Højens Midte. I en senere Tid er den blevet berøvet sin Fod rundt omkring, og de forefundne Krandsstene ere enten blevne henkastede paa Pladsen eller bortførte, men ved nøje at undersøge Forholdene sees, at dens Krandsstene have været stablede, og at Højen har været dækket af med store Koltringsteen. Ikke flade, hvilket ellers er det sædvanlige.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og løvtræer. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links