Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140985
Sted- og lokalitetsnummer
120812-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,20 (fra N) x ca. 22 m. Overfladen stærkt forgravet. Ind- til 50 cm dybe, urglm. sænkninger i top. En ca. 1,20 m bred og indtil knap 1 m dyb gravning omtrent midtvejs på højsiden går rundt om højen, dog afbrudt mod NV og SV. Fylden fra grøften er dels kastet udefter, dels - især mod Ø og N - indefter mod top- pen. Siden mod NØ noget afgravet. Beplantet med bjergfyr og nogle løvtræer, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1885
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFundet som beskrevet. Højen er beliggende i lysåben bøgetræsbevoksning. Græs- og mosklædt. Fremstår særdeles gennemgravet. GPS- måling ej mulig.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links