Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
190540
Sted- og lokalitetsnummer
180208-85
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ødelagt høj; halvdelen mod Ø er styrtet ned i sandgrav. I top et rundt 2 m br. hul, 1 m dybt, hvortil fører to lige så dybe, ret smalle gange. Lyngbe- vokset i hede. C-høj tinglyst 1996 med flg. tekst: *************************** Højruin, højde 1,5 m, diameter 9 x 14 m. Ca. 1/3 af højen er i øst afgravet med stejl skrænt ned i grusgrav. I højens top et buet hul med udgangsrende mod øst og syd, ca. 1 m dybt. I hede.

Undersøgelseshistorie

1900
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Århus Bymuseum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links