Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391422
Sted- og lokalitetsnummer
090420-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Stensgaard hovedgaard m. Millinge og Østerby byer matr.nr. 21a (Sandholmene) Lille rundhøj, 0,8 x 6-7 . Nedgravning i top. Bevokset med enkelte store træer og hasselkrat, i skov.

Undersøgelseshistorie

1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj beliggende i nordøstlig skovkant, uden for hvilken 1/4-1/3 af højen er bortpløjet i ældre tid. V for højfoden lige inden for skovskellet ligger en mere end meterstor, aflang sten - muligvis en randsten. N for skoven er opgivet ager, nu nytilplantet med normannsgran helt til højfod. Gammel flad fordybning i toppen. Højen og dens omgivelser er nytilplantet med normannsgran. Ejer: se 3914:21. Højen er fejlafsat ca 20 m på mb, og fejltrykt på 4 cm kort. den korrekte position er, som nævnt, helt ud til det NØ-vendende skovbryn, ca 15 m SØ for skovens N-hjørne. Fejlen dog for uvæsentlig til rettelse på mb. Vedr. nyplantning på opgivet ager N for højen: ejeren, lovede snarest at søge dispensation hos fredningsnævnet. Mod en sådan bør 10. kt. ikke udtale sig. Mål: 1,7x14x11 m. Bevoksning: 1987: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links