Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
041321
Sted- og lokalitetsnummer
100603-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 16 m; hele øvre halvdel bortgravet. Bør udgraves. Tinglysning af C-høj 1993 ************************* Høj, "Ravnehøj". 2,5 x 16 m. Stort centerkrater med udføring mod syd. Højen er afgravet og ujævn.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor25-06-1979: Høj. Stort hul i toppen, samt afgravninger på siderne - skaderne er gamle. Mod syd er højfoden trådt i stykker af kreaturer. Højen var utilgængelig på N-siden på grund af tæt beplantning. Ikke fotoraferet på grund af bevoksning. *** Nyberejsningstekst *** 14-10-1992: C-høj, "Ravnehøj". Højen har masser af gamle beskadigelser. I centrum et stort krater med udføring mod S. Højen er afgravet og ujævn. Bevokset med gamle nåletræer. I græsningsmark. Tinglyses. Bevoksning: 1992: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Høj i nåletræsbevokset agerholm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links