Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3302135
Sted- og lokalitetsnummer
190507-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, 12 m øst-vest, 8 m nord-syd, 1,1 m høj. Siderne i nord og syd er afgravede. Geodætisk fikspunkt i højtop.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1917
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Museal besigtigelse - Sydvestjyske Museer1.10m høj højrest, beliggende i læhegn. 12m i øst-vestlig længde og 8m i nord-sydlig bredde med lettere afgravede/afpløjede sider i nord og syd. På toppen findes et geodætisk fikspunkt fra 1909. Højen er beplantet m 6-10 nåletræer i læhegn, og fremstår rimeligt velbevaret.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links