4794, oversigt set fra S
.
4793, oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29042
Sted- og lokalitetsnummer
180607-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredet under Geodætisk Institut. "Sigbjerg", 2,25 x 20 m. Lyng i hedestrækning. Flad, ældre gravning i top. Egepur mod øst.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,5 x 25,0 x 20,0 m. Stor sænkning i top, noget ujævn Ø-side, mindre brud i V-side med rende løbende mod SV til fod, formentlig gammel rævegrav. Alt tilgroet. Ellers smuk lille høj med egepur på Ø-siden, i hedestykke med vid udsigt mod N. Burde ryddes for selvsåede fyrrebuske om N- og NV-fod, så den kunne ses på afstand. Bevoksning: 1982: Lyng og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links