Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
131139
Sted- og lokalitetsnummer
120501-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/7 1897. Gdr. Chr. Jensen Borup Diplom Afmærkn.: MS. 1901, kapt. Søegaard Høj, en af "Silshøje", 5,4 x 25 m. Siden mod vest-sydvest afgravet over en bredde ved foden af 12 m med brud langs randen, 0,8 m højt nærmest toppen. I fod mod sydvest (inden for højens oprindelige omkreds) et hul, der går ned under oprindelig overflade, diam. ca. 4 m. Flad, ubetydelig af- gravning af nordside i en bredde af 4 m. Græs- og lyng- klædt, mellem ager og beplantet areal. Mærkesten syd for top.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig høj beliggende i upleget nåletræsbevoksning mellem agre. Hel camoufleret af bevoksningen. En del rævegrave. Velbeliggende og i højgruppe. Bør plejes.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links