Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140818
Sted- og lokalitetsnummer
120212-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Kongen ejer kun matr.nr. 1f og 1da Høj, "Simonshøj", 4 x 25 m. Fra sydvest til nær top går en skelgrøft, der her drejer om og fortsætter ad vestre side. På nordøstsiden nær top mindre, tilgroet sænkning. Højen i- øvrigt velbevaret. Bevokset med lyng. I plantage. Skelpæl af cement mod sydvst nær top. Gunderup, matr.nr. 1da, 1f, 1k: Høj i skel til matr.nr. 1x af Gunderup.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj beliggende i plantage. Nyanlagt skovsti fører forbi højen.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Simonshøj". Helt kratovergroet med mange gamle, frønnede stød. Skelsten anbragt på toppen, hvor digerne mødes. I plantage

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links