Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240610
Sted- og lokalitetsnummer
180312-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-høj 1993: ********************* Høj, 2,9 x 20 m. Midtpartiet bortgravet på nordsiden, således at højen fremtræder i hesteskoform.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, hele midtpartiet bortgravet til bunds, højsiden står som en kæmpevold i hesteskoform med en bred åbning mod nord, alt tilgroet, bevokset med græs, fyrstød, løvkrat, få fyrretræer og et birketræ, i løvkrat ryddet for fyrreskov i kant af ager (med nu overpløjet motorbane). ** Sagsbehandlerkommentarer ** Volden mod syd er høj og bred, kan indeholde sekundærgrav(e). Højen er majestætisk set fra syd. Berejseren er i tvivl men ville nok beholde den. JBA Tilføjelse 6.11.1991: Tinglyses (6111-635) MLB Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links