Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131178
Sted- og lokalitetsnummer
120514-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Skjelhøj", 3,6 (fra sydvest) - 4,3 (fra øst) x 22 m. Syd- vestside stejlt, nordside skråt, ujævnt afgravet. Flad sænkning øst for top 4 x 3 m, sænkning i nord-syd over østfod. Smal fure ned ad vestside. Vestfor ujævn. Et par randsten synlige mod vest - sydvest. Lyng- og græsklædt, delvis beplantet med gran, i a- ger. Pandum hovedgård, matr.nr. 1r : Høj i skel til matr.nr. 1i af Simestedgårde. Pandum hovedgård, matr.nr. 1u : Høj i skel til matr.nr. 1i af Simestedgårde. Simestedgårde, matr.nr.1e : Høj i skel til matr.nr. 1i af Simestedgårde.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFundet som beskrevet. Ager på 3 sider, have på 1 side. Helt tilgroet i træer og krat. Bør plejes med udgangspunkt i beliggenheden. Svære fotoforhold pga af de omgivende majsmarker.l

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links