Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
15062
Sted- og lokalitetsnummer
130203-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Glynge, matr.nr. 7bg: Sallingsund kommune, Anlægsgade, Durup, 7870 Roslev Tingl.: 4/6 1897. Gdr. Hans Mortensen 23/4 1975 på matr.nr. 7v Afmærkn.: MS. 1898, lærer Krogh Matr.nr. 7v: Den vestlige halvdel af "Skyhøj", 2,5 x 18 m. Stor sænkning i top, mindre i SØ-foden og NV-siden. Højens østlige del ligger på matr.nr. 7bg af Glynge. Matr.nr. 7bg: Den østlige del af en gravhøj, "Skyhøj", hvis vestlige halv- del ligger på matr.nr. 7v af Glynge.

Undersøgelseshistorie

1869
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Ældre beskadigelser: Mindre huller i højmidte og flere steder i højside og højfod. Nyere beskadigelser: Højen slides ved færdsel. Bør plejes. SMS kontakter ejer. ** Seværdighedsforklaring ** Højtbeliggende. Kaldes "Skyhøj". Vid udsigt over dele af Salling og Mors. Bevoksning: 1980: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet, ligger i skovareal i Glyngøre. FMsten mod vest. .

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links