Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140428
Sted- og lokalitetsnummer
110109-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 9 x 1,1 m. I top tilgroet sænkning fra S (3 x 2 m). Lynggroet på hedebakke.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr., men på den nordlige og østlige del af topfladen er bevoksningen og 10-20 cm af fylden afslidt ved færdsel og kørsel med motorkøretøjer i en ca. 1,5 m bred, halvmåneformet bane. Vest for afslidningen ses et nyere, men tilgroet hul, 2x0,5 m, ca. 15 cm. dybt. Kørsel med knallert ell. lign. har slidt et 0,5 m bredt og 0,1 dybt spor op på siden i NV. Udflydende omrids i syd. Afspærringen omkring udsigtspladsen nord for højen var delvis nedbrudt (meddelt AFK, Viborg. Det vil blive udbedret i år). ** Seværdighedsforklaring ** Cf. 1404.20. Højen er i sig selv uanselig, men har en enestående beliggenhed. Bevoksning: 1983: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Forholdsvis lille høj på bakketop i hedeareal, der afgræsses af får og kreaturer. Ingen slidskader.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links