Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342127
Sted- og lokalitetsnummer
030206-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En af Slagelseshøje (sb. 28,29), 5 x 30 m. Foden firkantet afpløjet; smuk velbevaret høj.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn velbevaret rund Jordhøi, l5' høi, c. 90' i Diameter.Dens Fod er firkantet afgravet. Bevoksning: 1984: Græs
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn af "Slagelsehøje", 5 x 30 m., Foden firkantet afpløjet, smuk velbevaret Høj. For 28-29 bør 100 m. Grænsen foreslaas.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (en af Slagelseshøje). Den måler ca. 5 x 30 x 30 m. Den er nogenlunde regelmæssigt hvælvet og har en lille rundet top, hvor der er en cementsokkel m/jernrør (antagelig Geodæt. punkt), rager ca. 2 cm op. Ser velbevaret ud. Højen er helt bevokset med græs, der er slået, mindre afrevne dynger ved højens fod i hjørnerne, firkantet ompløjet. Den findes højt i terræn, nær højrække, ca. 30 m til vej. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj i højrække, højt i terræn. Bevoksning: 1984: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Gravhøjen er en del af højgruppe tær på landevej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links