Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Morsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
150520
Sted- og lokalitetsnummer
110514-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 5/10 1895, læge K.R. Jahn. Afmærkn.: MS 1893, lærer Nissen. Stenene var sat før højene endeligt blev fredlyst. Høj, ca. 4 x 27 m. Affladet top; sti til denne. Flagstang på højen. Græsklædt i plantning.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 4 x 26 m. Beskadigelser: toppen affladiget for adskillige år siden. En nedslidt sti fører op til toppen fra vestsiden. Tilføjelser: på toppen er placeret en flagstang og to mindre betonpæle fra en bænk. Flagstangen har stået der i adskillige årtier, idet den blev opsat i forbindelse med "dansepladsen" ved siden af højen. ** Seværdighedsforklaring ** Alene højens dimensioner og stand gør den værdig til 2 stjerner. Desuden ligger den i en større lysning i den ellers så tætte nåleskov, hvilket får højen til at virke monumental. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført. Græsklædt høj i afgræsset areal i skov. Afgræsset af får. FM-sten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links