Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340511
Sted- og lokalitetsnummer
190201-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 21 m. I top en flad, tilgroet forsænkning. Siden mod N flyder sammen med søndre side af nedennævnte høj (mb.nr.3405-9). Der er kun en forsænkning mellem de to høje. N-S-gående plante- ringsfurer overalt. Bevokset med gran og lærk i ny plantage.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 M. høj, 21 M. i Tværmaal. I Top en 3 M. vid, lidt dyb, tragtformet Indsænkning, i Top til V. er et par Spadestik dybt Hul. Siden mod N. flyder sammen med [sb.] Nr. 19's søndre Side, saa at der kun er en lille Indsænkning mellem de to Højes Toppe. Begge ere lynggroet og ligge i Hede. Søgtes forgæves fredede.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 21 m. I top en flad tilgroet sænkning. Siden mod nord flyder sammen med den søndre side af nedennævnte høj nr. 3405.9 [= sb. 19]. Der er kun en forsænkning mellem de to høje. Nord-sydgående planteringsfurer overalt. Bevokset med gran og lærk i ny plantage.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links