Oversigt set fra nordøst
.
Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
14079
Sted- og lokalitetsnummer
130202-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 14 x 16 m, med ældre gravning i midten. Sydsiden afgravet, udhulet. Lyng, i ager.

Undersøgelseshistorie

1871
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHærværk: I toppen er der en gammel gravning 5 m. i diameter og 0,6 m dyb. Agerbrug: Mod øst er højfoden nedpløjet, således at der er dannet en 20-30 cm høj brink, hvori der sidder randsten. Genbesigtigelse: En genbesigtigelse på et tidspunkt uden sne er nødvendig for at få overblik over nedpløjningens omfang og for at træffe aftale om retablering. ** Seværdighedsforklaring ** Højen indgår i en højgruppe der er beliggende på et af øens højeste punkter med udsigt over Limfjorden. Bevoksning: 1981: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyGræsklædt høj i ager, sydligste høj af smedjehøje, hvor de øvrige ligger i hede. Ager mod vest, syd og øst. Mod nord grusvej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links