Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140952
Sted- og lokalitetsnummer
120813-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Sortehøj", 2,5 x 18 m. Udgravet ved 2,25 m dybt topkrater med udgang mod øst. Fra toppen fører mod syd en indtil 1,4 m bred og 0,6 m dyb rende ned ad højsiden. Gammel afgravning af en del af sydsiden til 2 m's højde. Gammel afgravning af højsiden til top i øst. Højsiden mod nordøst afgravet indtil 0,75 m fra top. I sydøstfoden en 2 x 1 m bred forsænkning. I nordøstsiden en rævegrav. Mod vest og nordvest står højsiderne meget stejlt. En sti på østsiden fører til udmundingen af tophullet. Store - forsænkninger i jordoverfladen neden for højfoden mellem sydvest og nordvest og ved nordøstfoden. Lynggroet i nyplantet hede- stykke. Restaurering 1955: Et rundt krater i højens midte, 6 m bredt og 2,5 m dybt, med åbning ud gennem siden mod øst, fyldtes med jord, der lå som en ca. 0,5 m høj vold omkring krateret og som bunker uden for foden mod øst. En indgravning i østsiden og en nedslidt sti opad syd- siden fyldtes ligeledes.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Sortehøj". Anseelig, velbeliggende høj i træbevokset agerholm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links