Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180886
Sted- og lokalitetsnummer
130118-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,1 x 19 m. Hul i top og nedad N-siden. Overfladisk gravning i NV-siden. Højfoden noget afpløjet i gammel tid. Lyng-græsklædt. I ager. NM I: Høj. I top hul, der fortsætter ned ad nordsiden, ialt ca. 5 x 8 m stort og med en dybde på ca. 1 m, såvidt det ses, og efter hvad fortælles ingen dybgående grav- ning. Ret overfladisk afgravning i højsiden mod NV over et område af 6 x 3 m. Højfoden noget afpløjet i gammel tid, hvilket ikke sker nu.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,4 x 20 x 18 m. Gamle skader: Toppen afgravet og med hul, der fortsætter nedad nordsiden. Nye skader: Grove kreaturskader af nyere dato. Toppen uden bevoksning. Øst- og sydsiden delvis bare og nedtrampede (optrådte). Mod sydøst er 6-7 større sten kommet til syne (måske sekundær grav). Også vest- og nordsiden er udsat for nedtrampninger af nyere dato. Iflg. ejeren har der gået kreaturer på højen i 1981. Aftale med ejeren om indhegning og udbedreing, men der bør også foreligge en skriftlig påtale ** Seværdighedsforklaring ** Udsigt over Hjarbæk Fjord og Viksund. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt og med et par småtræer. Omtalte skader helt udviskede.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links