sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2204157
Sted- og lokalitetsnummer
180811-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj tinglyst med følgende tekst: ********************************** Høj, 2 x 16 m. I top et krater, der er 1 m dybt og måler 3 x 3 m. Græs- og lyngklædt i markskel. Beplantet med fyr og gran.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.10 M. høj, 15.50 M. i Diam. I Toppen er en Sænkning af ubetydelig Dybde. Lynggroet mellem Agre.
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 16 m. Græs- og lyngklædt i markskel, beplantet med fyr og gran. Højens SSØ-lige fjerdedel tillige med bunden af et 4 m bredt 1 m dybt krater dyrkes som have. V- og NNØ-fod afpløjet. V-siden bærer spor af gammel afgravning. (Selvom således væsentlige dele af højen står tilbage, er denne dog så misdannet, at det synes rimeligt at frigive den. Den bør dog undersøges forinden endelig sløjfning).
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 2 x 16 m. I top et krater, der er 1 m dybt og måler 3 x 3 m. Græs- og lyngklædt i markskel. Beplantet med fyr og gran.
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links