Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260911
Sted- og lokalitetsnummer
160608-168
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. Lidt ujævn overflade p.gr.a. plantningsfurer. Over østre fod går et vejspor. Iøvrigt velbevaret. Lynggroet i brandlinie i plantage.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 20 m. Lidt ujævn overflade p.g.a. plantningsfurer. Over østre for går et vejspor. Iøvrig velbevaret. Lynggroet i brandlinie i plantage.Matrnr. 1c St. Bredlund. Høj 2 x 20 m. Lidt ujævn Overflade, iøvrig velbevaret. Fredet. Bevoksning: 1988: Nålekrat/-træer
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAf den i 1951 velbevarede, lynggroede høj, der (såvidt det kan måles på resterne) oprindelig har målt ca. 1.5 x 17 m, resterer nu kun den vestligste del uforstyrret, i form af et meterhøjt, 13 x 5 m stort segment. Resten af høj er tilsyneladende gennem en del år - overpløjet i brandbælte, hvor den henligger som en blottet, vinderoderet flade af flyvesand. Højens omrids kan stadig, inden for en margen på 1-2 m, erkandes i fladen. I Ø er oppløjet og - gravet en stor (sprængt) sten, formentlig en randsten. Højens profil, set fra N eller S, er nu helt saddelformet p.gr.a. brandbæltepløjningen. 7.3.89: Påtalte brandliniepløjningen og højens ødelæggelse over for ejeren, skovrider Poul Madsen St. Hjøllund. Han beklagede meget det skete, som han tilskrev det forhold at fortidsminderne ikke er afsat på hans skovkort. Han lovede, at videre brandliniepløjning ikke skulle ske på højen, men at brandlinien ville blive forlagt i en bue Ø om højen. (Blåt kort: se 2609:6) Bevoksning: 1988: Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumPå højen vokset lyng, mos og grantræer.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links