1117 oversigt set fra NØ
.
1116 oversigt set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181023
Sted- og lokalitetsnummer
130914-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Møldrupgårde, matr.nr. 5g og V.Tostrup 2m: Høj i skel til Bjerregrav, matr. nr. 9c. Høj, 14 x 2 m. "Skalshøj". Vestsiden overpløjet, østside hulgravet. Over højen pigtrådshegn. Centralgrav sikkert u- rørt. Græsklædt i agerskel.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1810:23, Status: C
1941
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1973
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2007
Museal besigtigelse - Viborg MuseumVed en besigtigelse kunne det konstateres at der var foretaget en begrænset udvidelse af den mindre marksvej, som fører lige syd om højen. Der var blevet afgravet lidt formodet udjævnet højfyld og efterfølgende fyldt op med stabilgrus. Hvorvidt anlægsarbejdet er nået ned til eventuelle fortidsminder ved foden af gravhøjen er usikkert. En efterfølgende besigtigelse viste, at efter regnvejr havde kørsel med tunge maskiner skabt dybe hjulspor på marken lige sydvest for gravhøjen. Køresporene når formodentlig ned under det moderne muldlag og kan derfor have beørt eventuelle fortidsminder på stedet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links