Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240433
Sted- og lokalitetsnummer
180408-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,9 x 16 m. Lyngklædt i hede. I toppen meget stort krater (4 m i diam., 1,6 m dybt) med åbning mod NV. Iøv- rigt er højen bortset fra ubetydelige ujævnheder, velbe- varet og smuk. I bunden af krateret og på heden tæt om- kring højen ligger en del hovedstore sten. En noget stør- re sten ligger tæt Ø for højen.

Undersøgelseshistorie

1892
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Tilgroet hul i top, ca. 2 x 4 m, 1 m dybt med udførsel mod NV. Højfoden afgravet, nu tilgroet, i NØ. Dyregange i østlig højside, bevokset med lyng og lidt græs i hede. En favnstor sten ca. 2 m Ø for høj, ellers bemærkes ingen sten. Skydebane ? (til dels nedgravede støbte skure, EL-installationer på pæle og luftkanaler, ca. 1-1,5 m højt) ca. 85-90 m øst for høj. Bevoksning: 1991: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links