Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
310623
Sted- og lokalitetsnummer
190603-71
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højen skal fjernes som et fredet fortidsminde. ********************************** Høj af "Staruphøje", 1,5 - 1,6 x 15 - 16 m. Bevaret er kun en smal rand, idet hele det indre er bortgravet, og heri står et stort, gammelt kartof- felhus.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTemmelig medtaget Høi. Høide 2,10 met. Tværmaal 23,00 met. I Toppen et Hul af uregelmæssig Form 3,50 met. fra N til S, 6,00 met. fra Ø til V. En Del af Hullet er ført ned til 1,50 met. Dybde. Tidligere har det muligvis naaet Høibund. Nærved Toppen mod N er der en Kartoffelkule, ved Foden mod V. 3-4. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af "Staruphøje", 1,5 -1,6 x 15-16 m. Bevaret er kun en smal rand, idet hele det indre er bortgravet, og heri står et stort, gammelt kartoffelhus.
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links