4479 oversigt. Set fra SV.
.

Faktaboks

Kommune
Faxe Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
372614
Sted- og lokalitetsnummer
050713-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 8/1 1915, Gissefeld Kloster pr. Haslev. "Stavnshøj", 3,5 x 30m. Overfladen ujævn. Træ- og græsbe- vokset. I ager.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStavnhøj, beliggende paa det nordre Affald af en Bakke (Fotografi Pl ). Den er maalt fra Syd 3.50 M høj. Diam 30 M. Toppen danner en 6 M stor Flade, hvortil flere Stier føre op. Overfladen er noget ujævn og Omkredsen noget usikker. Flere store Bøgetræer staar om og noget op paa den. Græsgroet i Ager. Lodden er oprindelig Præstegaardens, nu overgaaet til Gisselfeldt Kloster, dog med Reservation om Adgang til Højen for Præsten og Ejendomsret til faldne Træer.
1914
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Stavnshøj", 3,5x30 m. Overfladen ujævn. Træ- og græsbevokset. I Ager.
1939
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links