Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22098
Sted- og lokalitetsnummer
130614-131
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højtliggende høj, "Stejlehøj", i sogneskel, 14 x 2,5 m. Nor- dre halvdel afkørt. På top en skelsten. Lysgård, matr.nr.5b : Høj i skel til Vium sogn.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Stejlhøj". Ligger i sogneskel, men ligger også i skel til 5 ejendomme. Hærvejen går tæt forbi. Højfoden mod N har spor af for nær pløjning. Ellers ikke så medtaget. Med lidt pleje kan det blive en fin høj. På højen skelsten. Måske højen har været rettested ? Fint udsyn fra højen. Se sb.nr. 87, 125, 130, 132, 133. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en af de mange gravhøje, som endnu ligger ved de endnu synlige Hærvejsspor mellem Lysgård og Hvam. Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og en stor bøg på østsiden. Beliggende i skel mellem agre.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links