Oversigt fra øst
.
Oversigt set fra nordøst
.
Oversigt set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110514
Sted- og lokalitetsnummer
110206-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Stenhøj", ca. 4 x 20 m; græsklædt i ager, noget uregelmæssig.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Stenhøj" i ager. Cirkulært ompløjet til højfod. Gl. afgravning af højflade imod V, N og S til ca. 1 m. over nuværende markoverflade. Ingen synlige randsten. En ca. 8x8 m. stor cirkulær højdel er bevaret imod Ø. til nær oprindelig højde. Heri et cirkulært topkrater 2,5 m. bredt og ca. 0,6 dybt. Tidligere beskrivelse må være udfærdiget før afgravning af højen. Helt græsklædt. Ejer påtryffet på marken og gjort opmærksom på den nye 2 m. zone. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet, jvf. nyberejsningstekst. Står noget irregulær og kun en del af oprindelig højtop er bevaret.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links