Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
14024
Sted- og lokalitetsnummer
110105-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, én af "Stenshøje". 2,8 x 18 m Et 5 x 5 x1 m stor hul i toppenmed åbning ud mod N og V.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Stenshøie", smaa Jordhøie [E. nr. 19-20, svarer til sb. 13- 14].
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig, ødelagt Høj. I Top tilgroet Sænkning, 5 m. vid, 1.5 m. d., ført ind fra NV, hvor der er et fladt Brud i Siden. Siden afgravet og forrodet. Stenet Fyld. Lynggroet i Hede og Klit. - E. 1877: Lille Jordhøj, den ene af 'Stenshøje'.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, den ene af "Stenshøje", 16 x 2,8 m. I Top mod SV tilgroet Sænkning. Beplantet i Plantage.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt og bevokset med lidt pilekrat, i lysning i plantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links