Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180883
Sted- og lokalitetsnummer
130118-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Benhøje", 3,1 x 18 m, stort hul i top. Ø-siden be- skadiget. Græsklædt med skelgraven tværs over. I ager. NM I: Høj. I toppen et stort hul ca. 10 x 6 m, hvorved østre højside har lidt alvorlig beskadigelse. Siges at være udgravet og, at en flintdolk er fundet. Græsklædt med skelgraner tværs over. I ager. 3,1 x 18 m. Hører til "Benhøje". Nr. Ørum, matr.nr. 11a: Høj i skel til 2a af Nr. Ørum.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,8 x 19,3 x 14 m. Gamle skader: Stor nedgravning i højtop og østsiden. Vestfoden afskåret af markvej. Bevoksning: 1982: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført. Ligger i mindre skovareal. Græsklædt og med spredte buske.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links