Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240224
Sted- og lokalitetsnummer
180405-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af en oprindelig stor høj. Nuværende omfang 2,50 x 10 m. Den bevarede jordblok repræsenterer det meste af højens NV-lige fjerdedel og står med op- rindelig ubeskadiget overflade. Foden er dog bortgravet. Centralgrav er næp- pe bevaret. 1990: tinglysning af c-høj med flg. tekst: ****************************************** Høj, "St. Jenild". Højen er ca. 2 m høj, 12 m bred og 17 m lang. I ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Store Jenild", 10' h., 70' i D., paa den ene Halvdel udgravet lige til Bunden. Bevoksning: 1980: Græs
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en oprindelig stor høj. Nuværende omfang 2,5 x 10 m. Den bevarede jordblok repræsenterer det meste af højens NV- lige fjerdedel og står med oprindelig, ubeskadiget overflade. Foden er dog bortgravet. Centralgrav er næppe bevaret.
1950
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVæsentlige dele af højen blev sløjfet af ejeren efter 1937. I snit, som er fremkommet ved gravning, ses det at højen er tørvbygget. Fylden er vistnok ensartet helt til bunds.
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"St. Jenild" Rest af høj, 1,8 x 12,0 x 17,0 m., som efterhånden har fået en underlig oval form. Afmærkningen fra G.I. er trådt fri af kreaturer og ligger nu ovenpå højen, ingen nye huller i højen, skaderne af ældre dato. Den nuværende ejer har haft hegnet for kreaturer i sommer, han er indstillet på, at højen skal bevares. C-høj. Bevoksning: 1980: Græs
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, "St. Jenild". Højen er ca. 2 m høj, 12 m bred og 17 m lang. I ager.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links