Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
300625
Sted- og lokalitetsnummer
190602-79
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 250000 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af oprindelig meget stor høj, nu 8 - 13 m i diameter, 1,3- 1,5 m høj. Stærkt forgravet mod S og V, hvor henholdsvis mindst 1/3 og 1/4 af højen er bortgravet; står her med stejlbrink. N.B! Kan højen frigives, bør fylden anvendes til udbedring af nr. 80, og højen må undersøges, da centralgraven muligt er urørt.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,80 met. Tværmaal 22 met. I Overfladen er der en Del gamle, nu tilgroede Huller. Langs Foden synes Sten at være borttagne. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af oprindelig meget stor høj, nu 8-13 m i diameter, 1,3-1,5 m høj. Stærkt forgravet mod S og V, hvor henholdsvis mindst 1/3 og 1/4 af højen er bortgravet, står her med stejlbrink. NB! hvis højen frigives, bør fylden anvendes til udbedring af nr. 80, og højen må undersøges, da centralgraven muligt er urørt.
1958
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet af NM 1960 og sløjfet. Ber.
1961
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links