Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240526
Sted- og lokalitetsnummer
180309-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Skibbild. Afmærkn.: MS 1962. Høj, 2,7 x 27 m. Større gravning i top, mindre i siderne. Træbevokset i plant- ning.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I toppen 4 større sænkninger (den nordvestlige ca. 1 x 4 m. og 0,8 m. dyb, den midterste ca. 2 x 2 m. og 1 m. dyb, den nordøstlige ca. 1 x 2,5 m. og 0,7 m. dyb og den sydøstlige ca. 1 x 3 m. og 0,6 m. dyb). Højen er iøvrigt overalt meget forgravet. I toppen en lille cementblok med hul, G.I.-punkt ? Højen er lodret afgravet mod Ø og N af dyb grusgravskant. Højens nordlige del er desuden afgravet til et plateau ca. 10 m. fra højmidte. Højen ligger på en udsparet tunge næsten helt omgivet af grusgrav undtagen fra S, hvor en "rampe" fører op til højen. ** Seværdighedsforklaring ** Ville have været **, hvis den ikke var så forgravet. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links