Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241211
Sted- og lokalitetsnummer
160102-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Uldhøj" eller "Storehøj", 4 x 20 m; flad fordybning i top, ellers velbevaret. Græsklædt og smukt beliggende.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDer har været hegn om højen i år, men de gamle huller er ikke fyldt ud og der er pløjet græstørv af højfoden på alle 4 sider værst mod øst, hvor der ser ud til at være røget mindst 0,5 m. af højfoden. En frisk rævegrav på højen nordside. Ikke truffet ejeren. 9.12.1981. Samtale med ejeren. Besigtiget højen i fællesskab. Har mundligt påtaget sig at fylde jord i de beskadigede partier inden 1. april 1982. Fælder muligvis et seksårigt træ i kanten af højfoden på nordsiden, men vil være forsigtig ikke at beskadige højen derved. Hart talt om pløjning og at højen ikke må blive mindre end den er nu, selv om der i fredningsgodkendelsen fra 1937 står ca. 20 m. og der er da 23 m. på den største led. CHB 170588: Ser nydelig ud. ** Seværdighedsforklaring ** Stor og flot. En fin landskabsmæssig placering. Bevoksning: 1981: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med gamle løvtræer på østsiden. Iøvrigt græsklædt. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links