Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310441
Sted- og lokalitetsnummer
190802-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 3,75 x 12 (øst-vest) x 25 m (nord-syd). Det er midtpartiet af en oprindelig stor høj, der står tilbage. Vejen har skåret af højen mod øst, og den er afgravet mod vest. Lidt afgravning mod nord. Græs- og lynggroet med graner. Matr.nr. 3a: høj i skel til matr.nr. 2a, Hulvig.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Storhøi". Høien har oprindelig været en stor Rundhøi, nu staar kun et større Midtparti tilbage, c 14' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Storhøj", 3.75 M. høj, Diam c 25 M. Den vestre Del er fjærnet, af Østsiden er meget afgravet ud mod en Vej. Vestskraaningen er beplantet med Fyr. Lynggroet i Ager.Svarer til Madsens nr. 12.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest 3,75 x 12 (Ø-V) x 25 m (N-S). Det er midtpartiet af en oprindelig stor høj, der står tilbage. Vejen har skåret af højen mod Ø, og den er afgravet mod V. Lidt afgravning mod N. Græs- lynggroet med graner.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links